fbpx

5 tips om je goed voor te bereiden op een video sollicitatie

1 Techniek

Tools en inloggen:
Er zijn genoeg tools die gebruikt worden om video te solliciteren. De bekendste zijn Teams, Zoom, Jitsi en Webex. Als het niet duidelijk is welke tool men gaat gebruiken, vraag dit tijdig zodat je, als het nodig is, de juiste tool kunt downloaden. Dit is overigens vaak zo simpel als klikken op de link in de uitnodiging.


Laptop of desktop:
Als je een laptop of desktop hebt, gebruik die in plaats van je mobiel. Je hebt een groter scherm en geeft meer het gevoel dat je echt tegenover elkaar zit. Daarnaast is de kans dat je mobiel omvalt ook groter en dat wil je zeker niet tijdens je video sollicitatie.


Snelheid en kwaliteit:
Check de snelheid van je internet en je uploadsnelheid. Dat kan via deze link: https://www.ziggo.nl/speedtest. De kwaliteit van WiFi wordt beïnvloed door factoren van buitenaf. Wil je zeker zijn van een constante verbinding, sluit dan je laptop aan met een vaste internetkabel. Voer eerst eens een videogesprek met een vriend of familielid. Niet alleen om de kwaliteit te testen maar ook om te zien hoe je er bij zit.

2 Waar voer je het gesprek

Rustige, aparte plek:
Het laatste wat je wilt is dat je tijdens het gesprek afgeleid wordt door kinderen, huisdieren, wat er buiten gebeurd of dat er mensen in beeld lopen. Zoek een rustige plek op, bij voorkeur waar ook een bureau staat. Bijvoorbeeld je eigen slaapkamer of hobbykamer.


Neutrale achtergrond:
Zorg voor een neutrale achtergrond. Haal desnoods wat van de muur als je dat prettiger vindt. Let op als je camera ook zicht heeft op de deur. Zorg dat niemand binnenloopt als jij in je video sollicitatie zit.


Lichtinval:
Zet je laptop naar het raam toe zodat je in het licht kijkt. Voorkom schaduw op je gezicht, bijvoorbeeld vanaf de zijkant. Dat kan je gezicht vertekenen en niet op een positieve manier.

Juiste kader, juiste verhoudingen:
Als je het testgesprek houdt met iemand, check ook wat deze persoon ziet en laat er eventueel een foto van maken. Zorg dat je niet te dicht op het scherm zit. Het komt natuurlijker over als men bijvoorbeeld ook je handgebaren kan zien. Zorg ook dat je recht in het beeld kunt kijken en dat de camera niet vanaf onderen gericht is. Als je dat namelijk wel doet krijg je scheve verhoudingen van je lichaam en lijkt het alsof je een onderkin hebt. 

3 Kleding en make-up

Het blijft een sollicitatiegesprek. Kleed je daarom liever te zakelijk dan te casual. Met een effen blouse of nette trui zit je altijd goed. Niet al te veel strepen en prints, dat komt onrustig over en leidt de aandacht af van jou.

Het hoeft natuurlijk niet, je moet doen waar je je het prettigst bij voelt, maar een klein beetje make-up kan je ogen meer laten stralen en je huid egaler maken. 

4 Voorbereiding

Print je CV en brief uit als je dat nog niet hebt gedaan en lees deze nog eens goed door voordat je de video sollicitatie ingaat.

Zet steekwoorden op een post-it, bijv. een paar voorbeelden die je voor een STARR wilt gebruiken of je goede en ontwikkel eigenschappen en plak die aan de zijkant van je laptop. 

Woon je met meerdere mensen in huis? Zorg (nogmaals) dat ze weten wanneer ze je absoluut niet mogen storen.

Oefen je STARR voorbeelden nog eens.

Check of je laptop aan de stekker zit.

5 Tijdens het gesprek

Kijk in de lens of in ieder geval recht in het beeld. Dan ziet je gesprekspartner dat je hem/haar aankijkt. Kijk je steeds naar jezelf, dan ziet je gesprekspartner je alleen maar naar beneden/rechts kijken.

Als je je voorstelt, check dan ook even of je goed verstaanbaar bent.  

Wees enthousiast en laat dit horen en zien. 

Knik af en toe of zeg ‘ja’ als de ander aan het woord is, dan weet hij dat je hem nog goed kunt volgen.

Ondanks dat je alles goed hebt voorbereid, kan het toch zijn dat de verbinding toch wegvalt. Blijf rustig, geef aan wat er speelt en maak in overleg eventueel opnieuw verbinding. Is de storing te groot, bespreek dan samen of het verstandig is om door te gaan, of om een nieuwe afspraak te plannen.

Bij videobellen is het de ervaring dat het vaak wat zakelijker gehouden wordt, er is minder tijd voor een praatje. Maak daarom voor je zelf een kleine checklist met punten als: Zijn al mijn vragen beantwoord? Is de functie duidelijk genoeg voor mij? Is het duidelijk wat de vervolgprocedure is?

Veel succes bij je video sollicitatie en geniet ervan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>