fbpx

5 Tips om gestructureerd te solliciteren

Solliciteren in de internet jungle, hoe houd je het gestructureerd?

Persoonlijk ben ik een enthousiasteling en zie altijd overal wel weer iets interessants wat ik verder wil onderzoeken. Zo ook op het web. Herken je dat? Dit is hoe ik er mee omga en hoe ik zorg dat ik toch structuur houd en mijn doel bereik.


Tip 1 Maak tijd voor jezelf
Solliciteren kost tijd en doe je niet even tussendoor. En net als bij alles is een goede voorbereiding het halve werk. Gun je zelf de tijd om te solliciteren. Je doet dit voor jezelf. Als je op vaste tijden in je agenda blokken reserveert voor het solliciteren kun je het niet vergeten, maar maakt dat je ook na gaat denken wat je in die tijd gaat doen.


Tip 2 Begin met bepalen wat je zoekt
Ik heb veel mensen geholpen die wisten dat ze een andere baan wilden en ook welke elementen er in zouden moeten zitten, maar niet goed wisten hoe deze functies heten. Neem eerst de tijd voor jezelf om uit te zoeken wat jouw volgende functie zou moeten zijn. Dit kost misschien tijd en meer tijd dan je zou willen, maar het levert je naderhand zoveel meer tijd op en nog belangrijker, voorkomt zoveel meer teleurstelling. Zie het maar als het kopen van een nieuwe auto. Je weet welke elementen belangrijk voor je zijn (inhoud, jouw kennis en wensen) misschien ook welk merk (soort bedrijf/branche) maar welk type, dat moet je nog even uitzoeken (precieze functiebenamingen).

Tip 3 Plan je verschillende activiteiten
Tijd reserveren is één ding. Maar als je dan niet weet wat je in die tijd gaat doen, heb je kans dat je maar wat gaat googlen en aan het einde van je tijdsblok nog steeds niet echt verder gekomen bent. Plan daarom ook in WAT je gaat doen. Stel dat je 5 dagen 2 uur gereserveerd hebt tussen 8 en 10u. Dan zou je bij voorbeeld op maandag en donderdag vacatures kunnen zoeken en nabellen en op dinsdag en vrijdag een motivatiebrief en cv kunnen maken. Op woensdag kun je een overzicht maken van contacten die je gaat benaderen voor een netwerkgesprek. 

Tip 4 Overzicht houden
Ken je dat? Ben je lekker aan het surfen op het internet, zie op pagina x een interessante vacature, opent pagina y en scrolt er doorheen, ziet daar weer een interessant bedrijf klikt daar weer op  en voor je het weet heb je 10 pagina’s openstaan en durf je ze niet te sluiten want dan vergeet je misschien één van de sites of vacatures. 

Wat ik dan doe is een word document openzetten en hier de links en eventueel tekst in kopiëren. Als ik alles genoteerd heb en opgeslagen heb kan ik niets vergeten, kunnen de betreffende pagina’s weer gesloten worden en is het uit mijn hoofd.

Tip 5 Plan vooruit
Zet direct al je acties en zaken waar je op wacht in een bestand. Plan wekelijks je acties in voor de rest van de week en de week daarop. Dan is het uit je hoofd en kun je het parkeren als je met andere werkzaamheden bezig bent.

Heb jij een vraag met betrekking tot het oriënteren op en solliciteren naar een nieuwe baan? Stel je vraag in de opmerkingen. Ik help je graag.

Ben je nieuwsgierig naar meer sollicitatietips om je nieuwe baan te veroveren? Download dan mijn nieuwe e-book Switchen van baan doe je zo!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>