fbpx

Een ondersteunende of administratieve baan zoeken in deze arbeidsmarkt? Zo krijg je het inzicht in je kansen én kun je ze vergroten

Je bent op zoek naar een administratief ondersteunende functie. Je kijkt iedere dag op Indeed, zoekt misschien ook nog op andere vacaturebanken naar vacatures en houdt het lokale krantje goed in de gaten.

Wat je opvalt is dat er eigenlijk maar weinig (leuke) vacatures zijn, en als je solliciteert ben je nummer 349 in rij. Daar word je niet vrolijk van. Sterker nog, de moed begint je in de schoenen te zakken. 

Misschien is het tijd voor een nieuwe strategie. 

Sta eens stil bij wat kennis over jouw positie op de arbeidsmarkt voor je kan doen. Welke voorsprong het je kan geven ten op zicht van je concurrenten. Wat als je weet hoe je concurrentie er uit ziet, hoe zij zoeken, welke achtergrond zij hebben. Wat als je weet welke alternatieve functies er zijn die je prima zou kunnen maar waar je misschien niet aan gedacht had. Klinkt interessant?

Er zijn verschillende bronnen waarop je deze informatie kunt vinden. Voor deze blog heb ik werk.nl gebruikt. Je kunt hier veel informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vinden. Bijvoorbeeld de beroepenkaart voor werkgevers. Werkgevers? Yep. En die informatie is voor jou super handig!

Wat kun jij dan met deze informatie?

Voordat ik daar verder op in ga:
* De kaarten bevat recente informatie over verschillende beroepen. Onderaan elke kaart staat op welke datum de gegevens verzameld zijn.
* De informatie gaat over de periode tot een half jaar daarvoor. Jammer dat dit niet beschikbaar is over 3 maanden, want dan was de invloed van Corona beter zichtbaar geweest. Los hiervan is de data heel waardevol en van toegevoegde waarde voor jouw zoektocht naar een nieuwe baan.

Terug naar hoe jij deze informatie kunt gebruiken:

 1. Aantal mede sollicitanten in dit beroep vs aantal vacatures
  Het is zoals het is. Hier heb je geen invloed op maar het is enorm handig om inzicht te krijgen in hoeveel mensen samen met jou op zoek zijn naar een dergelijke baan. En laat je niet ontmoedigen als het relatief veel mensen zijn. Jij hebt je unieke kennis, ervaring en vaardigheden die je meeneemt! Het getal geeft alleen inzicht en dit inzicht kun je meenemen in je sollicitatieblauwdruk, jouw strategie.
 1. Reistijd en uren
  Er is informatie over wat de gemiddelde zoekstraal is waar binnen men zoekt. Als het gemiddelde bijvoorbeeld 21km is, en jij bent bereid 30km te reizen, vergroot je daarmee het aantal vacatures en verklein je de concurrentie. Dit zelfde geldt voor het aantal uren waarvoor iemand een baan zoekt. Grote kans dat het aantal vacatures verdubbeld als je 4 of misschien zelfs 8 uur meer kunt werken.
 1. Alternatieve functiebenamingen 

Ik hoor vaak van mijn kandidaten dat ze het waarop (welke functienamen) ze het beste kunnen zoeken lastig vinden. In deze kaart vind je allerlei alternatieven. Super handig! 

 1. Alternatieve beroepen
  Kijk ook eens naar de alternatieve beroepen, beroepen met net een andere inhoud en achtergrond. Je ziet op de kaart hoeveel vacatures ten opzichte van werkzoekenden er zijn. Een voorbeeld; een alternatief beroep voor administratief ondersteuner is commercieel medewerker binnendienst. Hier zijn in de afgelopen 6 maanden 3x zoveel vacatures geweest dan werkzoekenden! Zou dus een mooi kans kunnen zijn. Misschien spreekt het commerciële je niet aan en is je eerste gedachte daarom: ‘Nee dat wil ik echt niet’. Dat kan en mag natuurlijk. En toch wil ik je vragen dit soort kansen een maand te onderzoeken. Zodat je zeker weet dat jouw gevoel klopt. Of niet. Ik spreek regelmatig oud kandidaten die enthousiast vertellen over hun nieuwe baan en dat het zoveel leuker is dan ze ooit hadden verwacht!
 1. Opleiding en cursussen
  Waarom is het handig om te weten hoeveel mensen de opleiding administratief medewerker niveau 2 hebben gedaan. Of management assistente op MBO-4? Stel dat jij een administratieve opleiding op MBO-4 niveau hebt gedaan en je wilt solliciteren op een vacature waarin niveau 4 wordt gevraagd. Dan weet je dat je jouw MBO-4 diploma even extra moet benadrukken. Er zijn misschien veel mede sollicitanten, maar jij weet dat je tot de 15% behoort die echt voldoet aan de vraag.
  Een andere reden om inzicht te hebben in opleidingen en cursussen is dat het je wellicht inspiratie geeft om jezelf verder te ontwikkelen en daarmee interessant blijft of wordt voor een werkgever. De wereld verandert snel en het blijven mee ontwikkelen kan je werk verreiken en je kansen vergroten. Leven lang leren is here to stay!

Ik heb je met deze blog hopelijk nieuwe inzichten gegeven over hoe je kennis over jouw arbeidsmarkt kunt vergroten en in je voordeel kunt gebruiken. Ik geloof er echt in dat het even stilstaan bij wat je zoekt en hoe jouw kansen dan zijn je helpen bij het sneller vinden van je nieuwe baan. 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Heb je een ander onderwerp waar je wat over wilt weten t.a.v. solliciteren? Laat het mij weten. Ik help je graag!

Oh en mocht je de directe link willen naar de beroepenkaart, je vindt hem hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>