Werk aan deze 2 kansverkleiners en vergroot je kans op die nieuwe baan.

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Kansverkleiners en kansvergroters voor het vinden van een nieuwe baan. Er is recent weer onderzoek gedaan naar deze kansverkleiners en -vergroters en deze informatie deel ik graag met jullie.

Het volgende is uit het onderzoek* gekomen:

Er zijn 2 belangrijke kansverkleiners.
Er zijn 10 belangrijke kansvergroters

In deze blog heb ik het over de 2 kansverkleiners en mijn tips om ze om te draaien naar kansvergroters voor het vinden van een nieuwe baan. Binnenkort kom ik terug op de 10 kansvergroters.

1. Een sabbatical nemen

Het klinkt romantisch en avontuurlijk om er een jaartje tussenuit te gaan. Maar in een arbeidsmarkt waarin ontwikkelingen zo snel gaan als de afgelopen jaren, betekent een jaar ‘er uit’ ook dat je een jaar ‘mist’ in de ontwikkelingen die er spelen.

Realiteit is dat een sabbatical van een half jaar je kansen op de arbeidsmarkt al met de helft verkleint.

Je kunt sabbatical ook lezen als niet in een baan werkzaam zijn. Niet voor niets is de grootste discriminator op de arbeidsmarkt niet leeftijd, achtergrond, opleiding of kleur. Nee, het niet aan het werk zijn is de grootste discriminator.

Wat kun je doen…

…om wel die ervaring te blijven opbouwen, juist als het vinden van een baan niet zo snel gaat als je had gehoopt en je in de WW dreigt te komen, of hier voor je gevoel al te lang in zit.

 • Evalueer wat je tot nu toe aan sollicitatieacties hebt gedaan. Waar lijkt het ‘mis’ te gaan. Ga dit anders aanpakken of schakel hierbij hulp in.
 • Heb je superveel concurrentie of zijn er nauwelijks vacatures? Kijk eens naar overstapberoepen of kansberoepen bij het UWV of kijk op nationaleberoepengids.nl naar de beroepen waar het meeste vraag naar is.
 • Kijk of het lukt om op een niveau lager binnen te komen. In deze arbeidsmarkt proberen bedrijven de krenten uit de pap te halen. Die krent, die kun jij zijn 😉 als je met jouw kennis en ervaring op functies solliciteert die je net wat gemakkelijker uitvoert. Maar het is dan wel belangrijk dat je goed nadenkt over je motivatie voor een dergelijke functie. Als je bedenkt dat veel organisaties ontwikkeling stimuleren is het niet gek als je jezelf na 3 jaar op een volgende positie ziet. Werkgevers zullen wel willen weten of je niet na een half jaar alweer weg bent. Je weet nu dat het vinden van werk is altijd gemakkelijker als je al aan het werk bent. Mocht je na een paar jaar verder willen, dan kun je in ieder geval met meer recente kennis en ervaring in gesprek gaan met een potentiële werkgever.
 • Kun je echt geen (tijdelijke) baan vinden, doe vrijwilligers werk (in overleg met UWV of gemeente). Vrijwilligerswerk hoeft namelijk niet alleen koffiedrinken met iemand die eenzaam is te zijn. Zo is er ontzettend veel verschillend werk waardoor je ook in je eigen vakgebied ervaring op kan doen. Bijvoorbeeld biedt Youngcapital.nl naast betaalde banen ook vrijwilligerswerk bij hun relaties aan (ben je gelijk in beeld voor betaalde banen). En NLvoorelkaar.nl is een platform waar vrijwilligers en organisaties elkaar kunnen vinden. Weten wat er dicht in de buurt aan vrijwilligerswerk is? Google dan eens op ‘Vrijwilligerswerk vacatures’ + je woonplaats en je vindt tal van sites.
 • Vrijwilligerswerk geeft je niet alleen ervaring, maar het geeft je ook een doel, het gevoel ertoe te doen (mensen bouwen op jou). Daarnaast krijg je er een netwerk bij wat met je mee wil denken. En ook hier geldt; als je in gesprek bent met een werkgever, dan kun je putten uit recente ervaring.
 • Wil je liever een andere kant op met je carrière? Pak deze kans om een opleiding te gaan volgen i.c.m. een stage. Zo leidt OCARO.nl mensen op tot klant contactmedewerkers bij o.a. gemeenten (MBO3 niveau) of kun je via een Associate degree diploma (2 jaar) vaak zo instromen bij organisaties na je stage. Kijk hiervoor eens bij Hogescholen naar hun aanbod. Er zijn ook constructies waarbij je studeert, stageloopt maar wel daarvoor een salaris verdiend.

2. Niet verdiepen in digitale vaardigheden

Maart 2020 en de periode daarna komt in de geschiedenisboeken. Niet alleen vanwege dat rot virus. Maar zeker ook omdat onze manier van (samen)werken, communiceren, verbinden van offline naar zo goed als volledig online is gegaan.

Al voor maart vindt er al jaren een digitale ontwikkeling plaats die niet meer te stuiten is. De realiteit is dat geen enkele baan meer hetzelfde is als, pak ‘m beet, 5 of 7 jaar geleden.

 • Ben je postbezorger? Dan weet jouw klant tegenwoordig precies wanneer jij hun pakketje komt bezorgen.
 • Heb je een administratieve baan? Dan ben je de afgelopen jaren waarschijnlijk steeds meer met nieuwe programma’s gaan werken of is je werk verschoven van invoer naar meer regievoering.
 • Baan in de communicatie, marketing of sales? Dan is er geen ontkomen aan social media vaardig zijn aan.
 • Recruiter of Arbeidsmarktmakelaar? Big data en gebruik maken van datagerichte tools en social mediakanalen wordt steeds belangrijker voor het vinden van het juiste talent.
 • En zo kan ik nog wel even doorgaan. 😉

Pak deze van de 2 kansverkleiners aan bij het vinden van een nieuwe baan en zie je kansen instant groeien. Het (zoveel mogelijk) bij blijven in de digitale ontwikkelingen is namelijk van essentieel belang om interessant te blijven op de arbeidsmarkt maar minstens zo belangrijk om te weten hoe je in deze digitale wereld je nieuwe baan gaat vinden.

Wat kun je doen…

En het goede nieuws is, er zijn steeds meer platformen waarop je (soms ook gratis) je kennis kunt blijven ontwikkelen. Ben je nog in een baan? Je werkgever is erbij gebaad dat jij je blijft ontwikkelen, vraag of er budget is. Zelf betalen? Er zijn mogelijkheden om ontwikkelingskosten terug te vragen via je inkomstenbelasting. (Kijk hiervoor op www.belastingdienst.nl)

Welke platformen opleidingen en cursussen aanbieden om je digitaal vaardiger te maken? Hieronder noem ik er een paar:

springest.nl
www.newheroes.nl
www.goodhabbits.nl
www.gratiscursus.be

Je hebt nu de 2 kansverkleiners toegelicht gekregen om een nieuwe baan te vinden én tips hoe je ze om kunt draaien naar kansvergroters. En nu ben ik natuurlijk wel benieuwd, welke kans pak jij aan?

*Bron: Intelligence Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>