Al eerder heb ik geschreven over de 2 grootste kansverkleiners en wat je kunt doen om meer kans op een nieuwe baan te maken. De zgn kansvergroters.
Deze keer zijn de 10 kansvergroters aan de beurt. En nee, ook deze wijsheid heb ik niet zelf verzonnen maar is de uitkomst van een onderzoek door de Intelligence Group.
In deze lijst vind je kansvergroters waarvan de één misschien meer uitvoerbaar lijkt dan de ander. Maar toch zou ik je willen inspireren en stimuleren om ook deze te onderzoeken. Je weet pas echt of iets kan, als je het hebt onderzocht en uitgevoerd.
Om de spanning er een beetje in te houden starten we met kansvergroter 10 en eindigen we met 1.
10. Verhuizen
De werkgelegenheid per regio verschilt, ook in een klein land zoals die van ons, enorm per regio (bron CBS). Zuid-Holland en Noord-Holland lopen op kop als het gaat om aantallen uitstaande vacatures. Zeeland sluit de lijst met de minst aantal vacatures.
Op zoek naar werk? Kijk ook eens waar de kans op een nieuwe baan het grootst is omdat er veel meer vacatures zijn. Als 100km verder de kans op een baan 3x zo groot is, is het dat dan waard om te verhuizen?
Zoek je een baan waarbij je niet per se fysiek aanwezig hoeft te zijn? Dan is een van de weinige voordelen van Corona dat steeds meer werkgevers met plannen bezig om ook bij terugkeer naar het ‘normale’, thuiswerken als de norm te houden. Waarbij het kantoor meer als ontmoeting en inspiratieplek wordt ingericht.
wit
9. Salarisconcessies doen
Kun en ben je bereid om meer dan 10% salaris minder te verdienen bij je nieuwe werkgever, dan vergroot dit jouw kans op een nieuwe baan aanzienlijk. Ik hoor je denken, ja nogal logisch dat werkgevers dat prettig vinden, maar waarom zou ik dit doen?
Een salaris is opgebouwd uit een bruto salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en tertiaire arbeidsvoorwaarden.
Hoe een salaris er uit ziet, hangt sterk af van de branche en of het bedrijf aangesloten is bij een CAO of een eigen salarishuis en arbeidsvoorwaardenpakket heeft.
Voordat je dus alleen kijkt naar een brutosalaris, onderzoek het hele pakket. Stel dat je 10% of 15% minder bruto salaris aangeboden wordt, maar je mag wel een auto van de zaak mag rijden. Of je krijgt een aanzienlijke bijdrage voor je verzekeringspremies, pensioen of sportschoolabonnement. Dan vertegenwoordigd dit ook salaris.
Tip: Zoek eens uit wat jouw bandbreedte is. Wat heb je minimaal nodig en wat zou je graag willen. Waar zit het compromis als je dit helder hebt. Weten wat wel en wat niet kan maakt dat je in een arbeidsvoorwaardengesprek sneller kunt schakelen en inschatten wat de consequenties zijn. Waardoor je ook beter weet waar jouw onderhandelingsruimte zit.
wit
8. Werken aan je gezondheid
Het lijkt een open deur. Maar hoe ongemerkt kan het gaan, zeker als je geen baan meer hebt of als je veel stress hebt in je werkt, dat je minder gaat bewegen, later in bed stapt en gemakkelijker naar die zak chips pakt.
Werken aan je gezondheid brengt je niet alleen naar een gezond gewicht of fit lichaam. Je wordt over de hele linie vitaler, ook in je gedrag. Hoe vitaler je bent, hoe beter je prestaties. Je bent weerbaarder als je bijvoorbeeld een afwijzing ontvangt. Bewezen is in ieder geval dat je meer kans hebt dat een werkgever jou de baan gunt als je gezond oogt.
Wat kun je doen om te werken aan je gezondheid?
* Neem kleine stapjes om het vol te houden.
* Begin met bewegen. Download bijvoorbeeld de www.ommetje.nl app en wandel iedere dag minimaal 20 minuten. Ik persoonlijk ben altijd nieuwsgierig naar de hersenweetjes als ik klaar ben met het ommetje 😉.
* Eet meer groente, maak bijvoorbeeld eens verse soep tussen de middag. Lekker én meer vitamines.
* Hou een vast slaapritme aan. Iedere dag zelfde tijd naar bed én ook uit bed.
wit
7. Langer reizen, 15 minuten
Natuurlijk willen we het liefste dicht bij huis aan het werk gaan. Het is prettig om in nood niet eerst een uur of langer in de auto of OV te moeten reizen. Maar aan de andere kant, tenzij je een absoluut schaars beroep hebt, is de realiteit dat hoe dichter bij huis je wilt werken, hoe kleiner het aantal beschikbare vacatures is.
Daar komt het langer reizen om de hoek kijken. Want een kwartier verder reizen betekent in veel gevallen vaak 20 – 50% meer aan openstaande vacatures.
Hoe kun je dit onderzoeken?
Bijvoorbeeld door op vacaturebanken het aantal km rondom je woonplaats te vergroten.
Maar interessanter is misschien nog de Beroepenkaart van het UWV. https://spiegel.werk.nl/werknemer/beroepenkaart. Hieronder een voorbeeld van een beroepenkaart voor een commercieel medewerker die 10km rondom postcode 2729 wil werken.
wit
6. Flexwerk accepteren
Vooral als je niet aan het werk bent, is dit een belangrijke bron die je niet moet laten links liggen. In mijn vorige blog over kansverkleiners gaf ik al aan dat niet aan het werk zijn, de grootste discriminator is op de arbeidsmarkt. Groter dan leeftijd, kleur of religie. Daarnaast blijkt uit onderzoek** dat er nauwelijks verschil is in uitzicht op een vast contract tussen starten via een flexcontract of bij een directe werkgever. Bij beiden ligt de kans rond de 38%.
Ander belangrijke redenen om flexwerk te accepteren, is dat je hierdoor meedoet in het arbeidsritme. Je doet (nieuwe) werkervaring op en krijgt er, naast nieuwe sociale contacten, ook een nieuw netwerk bij.
wit
5. Sollicitatie training volgen
Sollicitatie training volgen helpt je, op maat, inzicht te krijgen in hoe je solliciteert en hoe je jouw aanpak kunt veranderen zodanig dat je echt resultaat gaat krijgen. Je oefent bijvoorbeeld met sollicitaties voorbereiden en gesprekken voeren.
Google op ‘hoe vind ik een baan’ en je krijgt legio aan gratis tips. Super handig en draagt zeker ook bij aan je proces. Maar vaak bevat de gratis info het ‘wat’ je kunt doen. In sollicitatie trainingen leer je het ‘hoe’ en is veel meer op maat gemaakt.
Tip voor deze tip, kijk eens naar de sollicitatie trainingen in de Online Sollicitatie Academie. Deze is gericht op het je leren ‘hoe’ je, met vertrouwen, rust in je hoofd en met resultaat, het snelst je nieuwe baan binnenhaalt.
wi
4. Bellen voordat je solliciteert
Deze tip is wat mij betreft één van de belangrijkste. Niet gebeld = niet gesolliciteerd! Vacatures zijn vaak óf heel lang, óf heel kort. Hoe kun je daaruit echt halen wat men nodig heeft? Juist door te bellen. Daarnaast geeft het niet alleen inzicht in wat men zoekt, maar krijg je ook inzicht of de functie wel echt bij je past en of je dus wel die energie in die sollicitatie moet stoppen.
Enkele belangrijke aandachtspunten als je gaat bellen:
- Bel niet om het bellen
- Bereid je vragen voor
- Wees enthousiast
wit
3. Onderzoek jouw kansen op de arbeidsmarkt
Misschien verbaast het je dat deze kansvergroter op nummer 3 staat. Vergelijk het maar met de marathon lopen. Je bedenkt niet op een dag dat je die even gaat lopen. Daar gaat een heleboel voorbereiding aan vooraf. Bij solliciteren is dit net zo. Gelijk starten met op Indeed vacatures vinden en daarop enthousiast solliciteren geeft aan dat je heel graag die andere baan wilt, maar de kans dat je solliciteert naar teleurstelling zou zomaar heel groot kunnen zijn. Onderzoek daarom eerst waarop je wilt gaan solliciteren en of die banen er ook (voldoende) voor jou zijn. Misschien kom je er achter dat je beter naar iets andere functies of in andere branches kunt solliciteren omdat daar meer vraag naar personeel is.
Wil jij er achter komen hoe je jouw arbeidsmarkt kunt onderzoeken en daarmee je kans op een nieuwe baan vergroot? Neem dan eens deel aan onze webinar. Deze is gratis en wordt regelmatig georganiseerd.
wit
2. Volg kortlopende trainingen of opleidingen
De jeugd krijgt het met de paplepel ingegoten op school; blijf jezelf ontwikkelen. En niet voor niets. De ontwikkelingen gaan zo snel dat niet leren en bijblijven betekent dat je al heel snel niet meer mee kunt. In mijn vorige blog over kansverkleiners heb ik dit punt uitgebreid besproken. Ook de overheid is zich steeds meer bewust van de nut en noodzaak van ‘leven lang leren’ en biedt subsidiemogelijkheden voor zowel werkgevers als werknemers. Naast het bijblijven in kennis, zorgt het blijven leren ook dat je jouw skills, je vaardigheden blijft ontwikkelen.
Mijn tip, het is gemakkelijker om van een 8 een 9 te maken dan van een 5 een 6. Focus je op waar je goed in bent (en waar je waarschijnlijk ook energie van krijgt), dan is het hier beter in worden alleen maar leuk.
wit
1. Dé nummer 1 kansvergroter: Netwerken!
Uit het onderzoek blijkt, met stip op nummer 1, dat het aan zoveel mogelijk mensen laten weten dat je werk zoekt, je netwerk betrekken en inzetten, de absolute kansvergroter is. De bekende kruiwagen is van alle tijden en heeft zijn nut dan ook al jaren bewezen. Maak hier gebruik van!
- Het geeft mensen een goed gevoel als ze een ander kunnen helpen. Stel daarom die vraag, of accepteer die uitgestoken hand.
- Heb je het idee dat je zelf geen netwerk hebt? Iedereen die jij kent is een netwerk contact. Familie, vrienden, (oud) collega’s, buren, bekenden van sport, hobby, vakantie. Mensen die je regelmatig tegenkomt bijvoorbeeld de bakker, degene die je altijd tegenkomt als je de hond uitlaat. Ga een praatje aan en laat je verrassen door wie-wie allemaal kent.
- Netwerken spannend? Bedenk eerst wat je aan iemand zou willen vragen. Het gaat er niet om dat je aan iemand vraagt of hij/zij een baan voor je heeft. Het gaat erom dat je bijvoorbeeld meer informatie kunt inwinnen over hoe het is om te werken in een andere branche, vragen stelt over hoe de ander aan een bepaalde baan is gekomen en dan zul je zien dat als er een klik is, die personen je tippen op het moment dat er bij hen een leuke vacature vrij komt.
- Go for it! En laat je zelfvertrouwen groeien door de leuke gesprekken en de complimenten die je (indirect) ontvangt.
- En ten slotte, hoe vaker je een netwerkgesprek aangaat, hoe gemakkelijker (en leuker) het wordt.
** Bron: Intelligence Group, Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.