Regelmatig geef ik webinars aan mensen die een nieuwe baan willen vinden en bij organisaties die afscheid moeten gaan nemen van mensen. Ik neem hen mee in hoe het maken van een sollicitatieplan helpt om een nieuwe baan te vinden. Niet alleen in het weten hoe je bijvoorbeeld een CV en motivatiebrief schrijft, maar juist hoe het je helpt bij het vasthouden van vertrouwen, weerbaar zijn en inzicht hebben in hoe je in dit sollicitatieproces groeit als mens.
En dat vasthouden van vertrouwen, het weerbaar zijn, is niet altijd even gemakkelijk als je steeds afgewezen wordt.
Soms merk ik dan dat men ‘het ei’ even kwijt moet. “Leuk dat jij vertelt dat er krapte is op de arbeidsmarkt Nicole, ik ben toch te oud voor werkgevers.” “Ja, ik heb dat ook en ik ben ook te duur want ze willen het salaris wat ik vraag niet betalen”. “Ja, ik word altijd afgewezen omdat ik geen ervaring heb in branche x”. “Niemand zit toch meer op mij te wachten”.
STOP!
Helpt dit je om je nieuwe baan te vinden?
Of kost dit je heel veel energie en word je er (nog) ongelukkiger van?
Wat werkt meer voor je:
– Veel energie stoppen in en verliezen aan het bedenken waarom het niet lukt.
OF
– Die energie omzetten in actie nemen, manieren vinden waarop het je wel gaat lukken.
Hoe jij naar jezelf kijkt, bepaalt je resultaat.
Als je van jezelf vindt dat je te oud bent, dan ben je dat ook.
Als je van jezelf vindt dat je niet goed genoeg bent, dan ben je dat ook.
En ook al zeg je het niet hardop in een sollicitatie of gesprek. Onbewust gebruik je woorden, mimiek, die verraad dat jij zo over jezelf denkt. Bij het lezen alleen al van de zinnen heeft je lijf de neiging om zich klein te maken.
GUN JEZELF DIE BAAN!
Jij hebt iets te brengen. Je enthousiasme, je levenservaring, je kennis van dat ene specifieke systeem, je flexibiliteit, je kracht.
Denk daarom:
-Ik heb zoveel ervaring met x, daar kan een werkgever het verschil in maken naar zijn klanten.
-Ik wil mijzelf zo graag ontwikkelen, een werkgever is blij met iemand die zo graag wil.
Voelt een stuk beter, toch?
Laat de negativiteit niet toe en laat het los, voordat het je grijpt.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Dan geef ik je graag deze tips mee.
Weet dat solliciteren tijd kost
Op dit moment is kost het vinden van een baan gemiddeld 4,1 maand. Zoek je werk wat verder af ligt dan wat je nu doet? Dan mag je ervan uitgaan dat je dubbel zoveel tijd nodig hebt. Als je een realistisch beeld hebt van hoelang iets duurt, dan kun je ook gemakkelijker accepteren dat het op de helft van die tijd nog niet is gelukt.
Realiseer je dat je moet leren solliciteren
Het vinden van een baan betekent nieuwe vaardigheden leren. Je hebt tijd nodig om;
– erachter te komen hoe een nieuwe baan vinden werkt tegenwoordig
– te (her)ontdekken wat jij te bieden hebt, hoe je nieuwe baan er uit moet zien
– te leren hoe je een sollicitatie maken, gesprekken voeren en netwerken werkt
– te leren hoe je een werkgever overtuigt dat jij degene bent die zij nodig hebben
Als je weet dat je afwijzingen nodig hebt om erachter te komen hoe het wel werkt, wordt het een leermoment i.p.v. een persoonlijk falen.
Mindfulness
Geen zweverige toestanden. Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. En juist het leren geen oordeel te hebben kan het vermogen om te gaan met de uitdagingen van het leven vergroten. Inmiddels is het ook wetenschappelijk onderbouwd dat mindfulness daadwerkelijk werkt. Eens gratis kennismaken met Mindfulness? Tiny Tweaks geeft 16 maart een gratis workshop. Of kijk of het wat voor je is door één van de gratis oefeningen te doen.
Beweeg
Met dank aan de Hersenstichting en Erik Scherder is Ommetje ontstaan. Een app die je motiveert om iedere dag te bewegen én je na elke wandeling interessante informatie geeft over hoe we zelf invloed hebben op hoe we ons voelen door simpelweg in beweging te komen. Een wake-up call voor ons allemaal om zuiniger te zijn met ons lichaam én geest.
Schakel hulp in om een nieuwe baan te vinden
Als ik hoor dat sommige mensen echt al meer dan een jaar aan het zoeken zijn naar die nieuwe baan, dan vraag ik mij altijd 2 dingen af.
1. Wat maakt dat ze nog niet aan het werk zijn?
2. Wat maakt dat ze nog geen hulp ingeschakeld hebben?
Ze struinen het internet af naar vacatures en sollicitatietips, maar op één of andere manier is dat dus niet effectief. Wat maakt dan dat iemand geen hulp inschakelt van een expert?
Gebruik jij dit argument om geen hulp in te schakelen?
Er is genoeg informatie over het vinden van een nieuwe baan op het internet.
Vast, maar dat is vooral WAT kun je doen en niet HOE doe je dat op een manier dat het voor jou gaat werken.
Het kost veel geld.
Als je verwarming het niet meer doet in de winter, schakel je dan geen monteur in die je betaalt om te zorgen dat je het weer warm krijgt?
Als je toe bent aan een beetje rust, betaal je dan niet een paar honderd euro om lekker bij te komen op vakantie?
Als je geen professionele sollicitatiehulp inschakelt en je bent zo nog een paar maanden, of erger nog, een half jaar, aan het door ploeteren in je eentje. Hoeveel gemist inkomen kost het je dan?
Blijf in jezelf vertrouwen. Mijn handreiking aan jou.
Ik zie wat de kansen weer kunnen zien en het opnieuw in jezelf geloven doet met mensen. En dat is precies wat ik je mee wil geven in mijn sollicitatietrainingen. Nieuwe energie en vertrouwen dat het je gaat lukken die nieuwe baan te vinden! En om je een extra handreiking te geven geef ik graag wat extra’s in de vorm van extra inspiratie en hulp in het HOE jij jouw nieuwe baan gaat binnenhalen. Neem jij deze handreiking aan?
Kijk dan eens naar dit aanbod.
You’ve got this!
Liefs, Nicole