Blog by Aimée Boogaard – Student HBO Toegepaste Psychologie, Stagiaire bij De Online Sollicitatie Academie
Pff, ik ben alweer afgewezen na een sollicitatie. Door corona ga ik echt nooit een baan vinden. Ik ben al meer dan een jaar aan het solliciteren en nooit word ik ergens aangenomen. Die nieuwe sollicitatie kost echt zoveel tijd, ik word er gek van. Ik ben echt zo klaar met motivatiebrieven schrijven. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We zijn er erg goed in, onwijs veel klagen. Al dat ‘gezeik’ aan te horen is niet per se een pretje, maar klagen kan toch echt iets goeds voor je doen.
Een last van je schouders
Er is altijd wel iets aan de hand wat net niet lekker loopt of simpel weg gewoon he-le-maal shit is. Tja, dat gebeurt weleens eens. Wanneer zo’n mega tragedie zich voordoet wil je dan het liefst… even lekker klagen! Zeiken, ff balen of gewoon even heel hard janken. Ja, dat lucht toch op. En dat is nou precies de reden dat klagen zo goed werkt. De last valt van je schouders en de gedachtes die door je hoofd spoken hebben eindelijk hun weg naar buiten gevonden en zo wordt je hoofd even lekker geleegd.
Klagen is het delen van je irritaties. Zo zorg je ervoor dat de irritatie niet opgekropt blijft. Het opkroppen van gevoelens is namelijk niet zo goed voor je gezondheid. Dit kan voor meerdere fysieke en mentale klachten zorgen zoals, hoofdpijn, buikpijn, angstklachten of stress. Wanneer je aan het klagen bent zorg je er dus voor dat een irritatie zijn weg naar buiten vindt en je er zelf dus niet mee blijft zitten.
De blik van een buitenstaander
Daarnaast krijg je door het delen van je irritaties een blik van een buitenstaander op de situatie. Dit kan je twee verschillende reacties opleveren. Als iemand het eens is met jouw standpunt dan voel je je gesteund. Mocht die persoon het niet eens zijn met jou, wees dan niet meteen beledigd. Hoor hun visie is aan. Door hun blik als buitenstaander kunnen zij hele andere dingen zien dan jij die helemaal verstrengeld zit in de situatie. Misschien zit daar wel iets nuttigs in.
Alles kost tijd
Soms weet je wel dat je er iets aan moet doen maar ben je er gewoon nog niet klaar voor. Alle moed en zelfvertrouwen bij elkaar rapen kost simpelweg even wat tijd. Dit is een onderdeel van het proces. Het is ook dan lekker om te zeggen dat iets je vandaag niet lekker zit. Zo ben je bezig met moed verzamelen om het uiteindelijk naar een oplossing toe te werken.
Laat het weten!
Klagen werkt simpelweg doordat mensen weten wat je niet fijn vindt. Hierdoor kan er iets veranderd worden en kan je werken naar een oplossing. Wanneer je zegt dat je het heel vervelend vindt dat je alweer afgewezen bent na een sollicitatie, dan kan die ander misschien aanbieden om je te helpen met zijn/haar netwerk.
STOP
Nu denk je wellicht ‘top, iedereen zegt altijd dat ik veel aan het klagen ben, nu kan ik bewijzen dat het hartstikke goed is voor je!’ Dan stop ik je hier! Rustig aan! Niet te hard van stapel lopen, te veel klagen heeft ook nadelen.
Zo kan het ervoor zorgen dat je helemaal vast gaat zitten in een probleem en dat je er niet meer uitkomt. Daarnaast focust klagen op het probleem en niet op de oplossing. Eventjes is dit oké maar daar moet het niet de hele tijd om gaan. Daarnaast versterkt klagen de woede die je voelt bij het probleem.
En niets is zo irritant als mensen die CON-TI-NU maar blijven klagen! Op anderen heeft dit een negatieve invloed als iemand veel klaagt. Klagen kan de energie in een groep ook erg laten zakken. De gevolgen die veel klagen kan hebben is dat anderen niet graag meer met je omgaan.
Klagen komt vaak voort uit onzekerheid. Dus ben je alweer afgewezen na een sollicitatie en merkt je dat je onzeker wordt over solliciteren, dan helpt het maken van een plan je bij het geven van structuur en daarmee vind je sneller jouw nieuwe baan. Ben je een dare devil? Kijk dan is naar deze 10 tips om meer kans te maken op die nieuwe baan!
Bron: psychic-parapsychologist, Verborgen voordelen en nadelen van klagen
https://dut.psychic-parapsychologist.com/hidden-benefits-detriments-complaining-66826