fbpx

De belangrijkste tip om jouw baan te vinden via LinkedIn

LinkedIn is er om met elkaar te connecten, elkaar te inspireren en te helpen. En voor werkzoekenden is het het walhalla om in contact te komen met interessante bedrijven, contacten en vacatures en jouw baan te vinden.

Je kunt er in contact komen met oud collega’s en (school)vrienden en je netwerk vergroten met handige nieuwe contacten zoals recruiters, managers en anderen die wat voor jou kunnen betekenen als werkzoekende.

En wat mij opvalt is dat van de 10 werkzoekenden die met mij willen linken, er zeker 8 zijn die dit doen door alleen op de knop ‘uitnodigen’ te drukken. Geen toelichting, geen korte voorstelronde, nix nada noppes. 

Geen toelichting is een gemiste kans om jouw baan te vinden.

  • Jij wilt wat van de ander, het minste wat je kunt doen is dan ook een korte onderbouwing meesturen.
  • Jij wilt wat van de ander, dan moet die ander ook een beeld hebben bij wat hij/zij voor jou kan betekenen.

Zo, je weet nu ook gelijk wat je te doen staat, de volgende keer dat je iemand uitnodigt op LinkedIn 😉. Stuur een begeleidend bericht mee!

Let hierbij op de volgende dingen:

  1. Zit je op je telefoon? Druk niet zomaar op de knop ‘uitnodigen’!. De knop uitnodigen via je telefoon betekent namelijk dat je gelijk en zonder een bericht, direct iemand vraagt om te linken. Je voegt een bericht toe op deze manier: Klik eerst op de 3 bolletjes naast connectie maken en bericht. Kies voor ‘uitnodiging aanpassen’. Voeg je bericht toe. Verzend het bericht.

2. Wat voor bericht voeg je aan je uitnodiging toe? Dat is voor veel mensen lastig, maar houdt dit simpel. Bijvoorbeeld:

– Ik vind jouw post inspirerend en link daarom graag met je. Of,

– Het bedrijf/afdeling waarvoor je/u werkt vind ik erg interessant en ik blijf graag op de hoogte van ontwikkelingen door gelinkt te zijn.

– Ik heb zojuist de hele mooie vacature voor…. op uw afdeling gezien. Over deze vacature zou ik graag nog 2 vragen willen stellen om te toetsen of ik de essentie van wat gevraagd wordt goed heb begrepen. Zou ik deze mogen stellen via telefoon of LinkedIn?

En als je dan gelinkt bent, hoe hou je dan contact?

Er zijn verschillende manieren waarop je ‘in beeld’ kunt blijven bij je contacten. Hieronder 2 dingen die je kunt doen om jouw baan te vinden via je contacten:

  1. Like en reageer een aantal keer per week op berichten vanuit je netwerk. Je ziet als auteur nl precies wie dit doet.
  2. Schrijf zelf 1x per week een post waarin je iets deelt over jouw beroep, ontwikkelingen die je ziet in jouw vakgebied (artikel oid), jouw persoonlijke zoektocht naar werk (wat was leuk of wat is jouw grootste frustratie) of plaats een vraag of oproep. Dit helpt jou beter vindbaar te zijn en vergroot jouw kans om een baan te vinden.

Is LinkedIn niet echt jouw ding? Lees deze blog als je wilt weten wat je nog meer kan doen om je kans op een nieuwe baan te vergroten.

Vond jij deze blog interessant en wil je met mij linken? Stuur mij vooral een uitnodiging (en ik ben natuurlijk benieuwd waarom ;)).

Met verbindende groet,

Nicole