fbpx

Je nieuwe baan vinden een ‘hell of a job’ geworden? 6 tips om motivatie te houden

Motivatie. Het toverwoord om dingen voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld een nieuwe baan vinden. Met de juiste motivatie kun je bergen verzetten en dromen verwezenlijken. Maar… hoe vaak hoor je jezelf zeggen; ‘Ik heb er nu even geen zin in’? Of zakt de moet je in je schoenen en lekt de motivatie weg als je een paar afwijzingen hebt gekregen? Tijd om jezelf weer even te motiveren én het vast te houden? In deze blog lees meer over hoe je dit aanpakt.

Extrinsieke motivatie?

Er zijn twee soorten motivatie. Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Denk aan een salaris dat je krijgt voor het werk dat je doet of een beloning die je krijgt als dank voor je inzet. Maar bijvoorbeeld ook een straf die je krijgt als je niet doet wat je moet doen. Zoals een 1 krijgen voor een toets wanneer de docent ziet dat je afkijkt. Toch is extrinsieke motivatie is vaak een booster.

Intrinsieke motivatie!

Wil je echt gemotiveerd zijn dan is intrinsieke motivatie waar je het moet zoeken. Intrinsieke motivatie komt namelijk vanuit de persoon zelf en dat is het belangrijkste ingrediënt bij een nieuwe baan vinden. Een drijfveer die iemand heeft, ervaringen die iemand heeft meegemaakt maar ook interesses en overtuigingen maken dat je gemotiveerd raakt om iets te gaan doen. Bijvoorbeeld: ik ga de Franse taal leren want ik ga binnenkort op vakantie naar Frankrijk en dan wil ik wel wat Franse woorden kennen. Of ik wil zo graag een nieuwe baan vinden bij dat bedrijf ik ga daar eerst stagelopen om ervaring op te doen. Intrinsieke motivatie komt helemaal vanuit jezelf.

Denk je nu, dat wil ik ook! Maaruh ja dit toepassen bij een nieuwe baan vinden, hoe pak ik dit aan?  Hieronder 5 tips.

1. Stel haalbare doelen en plan het in

Per wanneer wil jij een nieuwe baan vinden? Wanneer wil jij in jouw nieuwe baan starten? Gemiddeld is de zoekperiode in Nederland 4,1 maand. Kijk naar jouw eigen situatie en arbeidsmarktwaarde en bepaal dan of dit gemiddelde ook voor jou realistisch is, of dat je er wellicht langer (of korter) over doet. Het eind van die periode is jouw doel. Zet deze datum groot in jouw agenda en reken daarna terug wat je allemaal moet doen en leren om dit doel te bereiken. Met andere woorden, welke tussenstappen heb jij nodig om bij jouw doel te komen. Begin hierbij met het onderzoeken van wat jij zoekt en jouw arbeidsmarktwaarde, gevolgd door de vaardigheden (bijvoorbeeld actieve brieven schrijven, gespreksvoering, overtuigen, netwerken etc) die je te ontwikkelen hebt om jouw nieuwe baan binnen te halen. Plannen niet echt jouw ding? Bij Structuurjunkie vind je hele handige en praktische tips (en fantastisch (mooie) planners).

2. Zoek steun

Heb je jouw doel en plan helder? Bespreek dit dan met anderen en vraag steun voor je ideeën. Dit is zo’n onderschatte kracht bij een nieuwe baan vinden. Niemand kan de wereld in z’n eentje dragen. Zoek support voor dat wat je wil bereiken. Zoek een buddy, iemand bij wie je je hart kunt luchten en je die schop onder je kont kan geven. Schakel een professional in die je kan helpen met ontdekken waar je echt goed in bent en welke functies bij je passen. Of die je kan helpen bij het ontwikkelen van jouw sollicitatievaardigheden en hoe je die interessante vacatures binnenhaalt.

3. Begin!

Het grootste misverstand over motivatie is dat je het eerst moet krijgen om te beginnen. Niets is minder waar! Motivatie krijg je, juist door gewoon te beginnen. En bij een nieuwe baan vinden is dit niet anders. Begin gewoon! Maar wel met een plan als houvast. Door met je sollicitaties en je nieuwe baan bezig te zijn en nieuwe dingen te ontdekken, krijg je steeds meer motivatie. Dus, had jij gepland om over 6 maanden die nieuwe baan binnen te halen, maar mis je nog de motivatie om daadwerkelijk te starten? Geef jezelf die schop onder je kont! En begin! Dan volgt de rest vanzelf.

4. Beloon jezelf 

Een nieuwe baan vinden is al (in)spannend genoeg. Vier daarom je successen en beloon jezelf wanneer je een stap in de goede richting hebt gezet. Dit helpt je om door te gaan. En je verdient het ook! Je hebt jezelf weer een stapje dichterbij je doel gebracht. Een tussendoel behaald? Een drankje in je tuin of op het terras met een vriend/vriendin is al een mooie manier om dat te vieren.

5. Wees lief voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf als een nieuwe baan vinden niet direct lukt. Je doet je best. Dus blijft het resultaat uit, zie het niet als een persoonlijk falen. Het is je alleen nu nog niet gelukt. Evalueer wat er goed ging en wat volgende keer anders of beter kan. En, versterk met die inzichten je plan en aanpak. Ga bijvoorbeeld toch die cursus volgen, schakel een professionele sollicitatiecoach in, ga vrijwilligerswerk doen waarmee je in die andere branche of functie ervaring op doet. En onthoud ook dat resultaat niet altijd meteen te zien is. Soms moet je wat geduld hebben. Eerst zaaien, dan oogsten!

Goed nieuws!

Vond je dit interessant en wil je wel meer weten over de psychologische kant van een nieuwe baan vinden en het sollicitatieproces, het vinden van jouw nieuwe baan? Dan hebben Aimée en ik goed nieuws voor je! Aimée heeft in het kader van haar stage voor haar opleiding Toegepaste Psychologie bij de Online Sollicitatie Academie een bonustraining gemaakt over Mindfitness, bomvol met tips en tricks over de psychologische kant van solliciteren. Om te zorgen dat jij vertrouwen blijft houden in jouw sollicitatieproces en weet hoe je positief blijft, ook bij een afwijzing. Met modules als plannen, stress, overtuigen en ook motivatie. Door deze training weet je hoe je goed voor jezelf blijft zorgen als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Wanneer?

De bonustraining komt eind dit jaar online. Heb jij al (één van) de sollicitatietrainingen gedaan bij de Online Sollicitatie Academie? Dan krijg je gratis toegang tot deze training. 

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? En wil je weten wat jij nodig hebt om een persoonlijk sollicitatieplan te maken? Schrijf je dan in voor het volgende gratis webinar ‘Het geheim van een succesvol sollicitatieplan‘. Ik help je slimmer solliciteren zodat je sneller jouw nieuwe baan binnenhaalt!