fbpx

De 5 grootste sollicitatieverschillen tussen Nederland en België

De Belgische arbeidsmarkt is anders dan de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoewel zowel Vlaanderen als Nederland dezelfde voertaal heeft, zijn er genoeg verschillen als je gaat solliciteren in België of in Nederland. De meeste Nederlanders denken dat we ontzettend veel op onze zuiderburen lijken, maar als je dit aan een Vlaming vraagt, dan zal deze ontkennen veel overeen te komen met een Nederlander. Ja, Belgen en Nederlanders spreken beiden Nederlands, beide landen vieren Sinterklaas en we delen enkele tv-programma’s. Maar daar is ook het meeste mee gezegd. Daarom deze blog, met de 5 grootste sollicitatieverschillen tussen Nederland en België. Je leest ze hieronder!

Verschil 1 tussen Nederland en België: de taal

Een baan zoeken heet in België doorgaans een job zoeken of werk zoeken. En waar we het in Nederland hebben over uitzendbureaus en uitzendkrachten, heet dat in België een interim. In Nederland gebruiken we interim ook wel, maar dat is toch vaak iemand die gedetacheerd is of tijdelijk een managementfunctie vervult. Naast specifieke taalverschillen op werkgebied, zijn er ook dagelijkse taalverschillen tussen België en Nederland. Zo ‘lopen’ wij in Nederland en ‘stappen’ of ‘wandelen’ ze in België. Lopen is in België namelijk wat we in Nederland joggen noemen.

Als je dus werkt zoekt in Nederland als Belgische of in België als Nederlander dan moet je rekening houden met de taalverschillen. Denk dus niet te gemakkelijk dat je wel dezelfde taal spreekt, dat is niet zo!

En, niet geheel onbelangrijk: in Nederland tutoyeren we sneller dan in België.

Verschil 2 tussen Nederland en België: de hiërarchie op de werkvloer

Nederlanders staan bekend om hun directheid. Zelfs als je als Nederlander het idee hebt dat je best genuanceerd bent, zal daar over het algemeen een Vlaming tegenover staan die vindt dat je wel erg direct bent. In Nederland kennen we veel platte structuren: Nederlanders willen zo gelijk mogelijk zijn aan hun collega’s en aan hun leidinggevenden. In België is de manager of de baas ook daadwerkelijk dat: iemand die eindverantwoordelijk is en ook ter verantwoording geroepen zal worden. In Nederland zal een manager toch sneller ook de verantwoordelijkheid neerleggen bij de rest van het team.

sollicitatieverschillen tussen België en Nederland

De meeste Nederlanders die over de grens werken zullen dit ook beamen, zij zullen dikwijls op hun functioneringsgesprek te horen krijgen dat ze minder direct moeten zijn. Nederlanders vinden openheid belangrijk en dat komt op andere culturen over als ontzettend direct. Wees er dus als Nederlander bewust van dat je in België gezien kan worden als te direct. En andersom: als je als Belgische in Nederland komt, kan het zomaar zijn dat wij juist vinden dat je een keer je mening moet geven.

Verschil 3 tussen Nederland en België: de wetten en regels

Als je je ziek meldt in Nederland hoef je niet aan je werkgever direct te bewijzen dat je daadwerkelijk ziek bent. Ja, je moet je houden aan de regels van thuisblijven en aangeven wanneer je denkt weer terug te zijn, maar naar de dokter? Dat bepaal je zelf. In België is dat anders: volgens de Belgische wet moet je aan je werkgever bewijzen dat je arbeidsongeschikt bent. Deze verklaring moet je krijgen van je huisarts.

Naast bovenstaand verschil in werken in België of Nederland, heb je in België secundaire arbeidsvoorwaarden zoals maaltijdcheques. Met deze cheques kunnen Belgische medewerkers aankopen doen in restaurants of supermarkten. Het is voordeliger voor werkgevers en werknemers omdat er geen inkomstenbelasting over betaald hoeft te worden. Mocht je dus gaan werken in één van de landen, controleer je contract, je CAO en de arbeidsvoorwaarden! De systemen van België en Nederland zijn niet één-op-één te vergelijken.

Wist je bijvoorbeeld dat België het land is met de meeste bedrijfswagens van Europa?

Verschil 4 tussen Nederland en België: Belgen werken vaker fulltime

sollicitatieverschillen tussen Nederland en België

Nederland is een deeltijdland. In Nederland werken veel vrouwen deeltijd: maar liefst 73.4% werkt deeltijd. Dit tegenover 23.3% van de mannen. In België is dit heel anders. Daar werkt slechts 40.5% van de vrouwen deeltijd, tegenover 9.7% van de mannen.

Als je wilt solliciteren in België, is de kans groter dat dit voor een fulltime baan is dan voor een deeltijdfunctie. De regels voor ouderschapsverlof zijn wel hetzelfde: deze mogen niet geweigerd worden. Wil je dus tijdelijk in deeltijd werken? Dan kan dit zowel in België als in Nederland.

Verschil 5 tussen Nederland en België: Het toetsenbord

sollicitatieverschillen tussen België en Nederland

Ben je op zoek naar een baan waarbij je gebruik maakt van een computer of laptop? Dan is het goed om te weten dat het toetsenbord in Nederland anders is opgebouwd dan in België.

In Nederland gebruiken wij een QUERTY toetsenbord. QUERTY zijn de eerste 4 letters linksboven. In België maakt men gebruik van een AZERTY toetsenbord.

Bereid je goed voor als je gaat solliciteren in België of in Nederland

verschillen tussen solliciteren in Nederland en België

Als je gaat solliciteren, bereid je je natuurlijk altijd goed voor om vertrouwen te houden. Maar het is nog even ietsje anders als je in een ander land solliciteert! Als je als Nederlander solliciteert in België of als Belg in Nederland, bereid je dan goed voor. We hebben de grootste verschillen besproken en benoemen ze hieronder nog een keer per land.

Let hier op als je solliciteert in België als Nederlander

  • Houd rekening met de hiërarchie;
  • Houd rekening met het taalgebruik;
  • In België werken veel meer mensen fulltime;
  • De arbeidsvoorwaarden zijn anders dan in Nederland;
  • De wetten rondom ziekte zijn strenger.

En let hier op als je solliciteert in Nederland als Belg

  • Nederlanders zijn directer, maar zien dit niet altijd zo;
  • Houd rekening met het taalgebruik;
  • In Nederland werken meer mensen in deeltijd;
  • In Nederland zijn er andere arbeidsvoorwaarden dan in België;
  • Ziek? Werkgevers willen alleen weten wanneer je verwacht weer op het werk te zijn, je hebt geen attest nodig van je huisarts.