fbpx

25 tips bij (online) netwerken en vind je nieuwe baan met minder frustratie

Netwerken, zowel online als offline, is een belangrijk onderdeel bij het vinden van een nieuwe baan. Netwerken klinkt lastig, maar eigenlijk is het eenvoudig. Netwerken houdt in dat je mensen ontmoet en daarbij informatie uitwisselt: met netwerken leg je dus nieuwe contacten én zorg je dat je je bestaande contacten warm houdt. Er zijn veel manieren om met andere mensen te netwerken, van borrels tot online. In dit artikel krijg je 25 tips bij het netwerken zodat jij het meeste eruit haalt bij het vinden van een nieuwe baan.

1. Richt je LinkedIn profiel goed in

LinkedIn is een goede manier om met potentiële werkgevers in contact te komen. Aan de hand van je profiel kunnen ze zien of jij iemand bent die voldoet aan hun eisen en verwachtingen. Besteed dus tijd en aandacht aan het inrichten van je LinkedIn profiel: zorg voor een relevante en professionele foto, zorg dat je werkervaring compleet is en dat ook al je opleidingen en trainingen erbij staan. LinkedIn werkt namelijk met een algoritme. Recruiters gaan tegenwoordig veel actief op zoek naar kandidaten. Als jij jouw werkervaring en kennis uitgebreid en op de juiste manier hebt ingevuld, ben je beter vindbaar en scoor je hoger in de zoekopdracht. Meer tips over het gebruiken van LinkedIn vind je hier.

2. Zet je berichteninbox op open

Op social media kun je aangeven dat mensen je geen persoonlijk bericht kunnen sturen als ze niet met je ‘connected’, oftewel verbonden zijn. Zorg ervoor dat je op je relevante kanalen wel berichten kan ontvangen, zodat je geen mogelijkheid misloopt om te netwerken of om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek. Controleer ook regelmatig je inbox op deze accounts, zodat je geen belangrijke berichten mist die jou verder hadden kunnen helpen.

3. Maak een lijst van je netwerk

Weet jij wie er in je netwerk zit? Dat zijn vaak meer mensen dan je denkt! Wellicht denk je in eerste instantie niet aan je vrienden, eventuele oud-collega’s of studiegenoten van jaren geleden. Toch zijn deze mensen ook heel waardevol om jouw netwerk uit te breiden. Heb je geen idee wie er in jouw netwerk zit? Maak dan een lijst. Wie zou jou verder kunnen en willen helpen? Dat betekent niet dat ze een baan voor je hebben, maar wel dat ze weten dat jij op zoek bent.

4. Vertel je netwerk dat je op zoek bent naar een nieuwe baan

Je netwerk kan pas echt voor jou gaan ‘werken’ als zij weten dat jij op zoek bent naar iemand. Het klinkt wellicht gek om andere mensen voor jou te laten werken, maar dit is wat er gebeurt met de zogeheten gunfactor. Wij als mensen willen dolgraag anderen helpen en dat betekent dat als jij aan iemand vertelt dat je op zoek bent, iemand meteen gaat nadenken. Ken ik iemand die een collega zoekt? Heb ik een vacature gezien die jij wellicht nog niet hebt gezien? Heb ik je al eens verteld over bedrijf x? En zelfs als er nu niets uitkomt, blijf jij wel in mijn achterhoofd zitten als ik iets voorbij zie komen. Dit sterkt jou ook alleen maar als je op zoek bent naar een baan! Je staat er niet alleen voor.

5. Zorg dat je basis cv op orde is

Je CV moet op elk moment klaar zijn om verstuurd te worden. Wat als een potentiële werkgever jou vraagt naar jouw ervaring en jouw CV en je kan die niet meteen opvissen? Zorg dat je in ieder geval een basis CV hebt waarin al jouw ervaring staat. Die pas je dan nog even aan, schaaf je bij en laat je controleren. Maar zorg ervoor dat je in de tussentijd niet al 5 redenen hebt bedacht waarom je niet geschikt bent voor die baan. Dus: zorg dat je basis CV op orde is!

6. Maak een elevator pitch

Heb je jezelf ooit moeten voorstellen in 30 seconden? Dat is wat een elevator pitch is. Het is een kort praatje waarin je uitlegt wie je bent, wie je helpt en met welke kennis je dit doet. Neem hier de tijd voor en oefen deze regelmatig in de spiegel of voor anderen.

7. Netwerken is een langetermijnstrategie

Als je mij vandaag vraagt of ik een baan voor je heb, is de kans dat het antwoord nee is groot. Vraag het aan 15 mensen en het antwoord is zal nog steeds vooral nee zijn. Toch kan het zijn dat één van deze mensen (over een paar maanden) bij je terugkomt met een volgend lijntje. Mits je het contact natuurlijk warm houdt. Hoe je dat doet? Niet door elke keer te vragen of iemand al nieuws heeft, maar ook door interesse te tonen in de ander. Vraag hoe het gaat met diegene, reageer op LinkedIn-berichten of andere berichten en maak een praatje als je diegene tegenkomt. Belangrijk daarbij is dat je oog hebt voor de wensen en noden van je eigen netwerk. Ja, dat is soms hard werken, maar geloof me, daar pluk je de vruchten van op momenten dat je het niet verwacht.

8. Zet mensen voor je aan het werk

Hoe het komt dat je de vruchten plukt van je netwerk op de momenten dat je het niet verwacht? Dat komt omdat je de gunfactor hebt gecreëerd bij mensen. Door deze gunfactor helpen mensen jou met liefde verder. Door af en toe op social media of in je netwerk te benoemen dat je hulp nodig hebt. Op zoek bent naar contact met een persoon of dat je tips nodig hebt. Activeer je de mensen om je heen, zodat je weer verder geholpen wordt. Als iemand aan je vraagt hoe het gaat met de banenjacht, wuif dit dan nooit weg! Voor hetzelfde geld heeft deze persoon de gouden tip.

9. Geef zelf ook kennis en informatie weg

We noemden het in punt 7 al eventjes: denk niet alleen aan je eigen gewin en ‘eis’ niet alleen informatie op, maar geef zelf ook weg. Iedereen is bezig met ontwikkelen en er zijn in jouw omgeving vast meer mensen die werk zoeken. Heb jij een vacature gezien die niet bij jou past, maar wel bij iemand uit jouw netwerk? Geef dat dan aan diegene door. Het heeft geen zin om dit bij jezelf te houden! En zo maak je je gunfactor alleen nog maar groter.

10. Geniet van samenwerken

Netwerken kan best intensief zijn als je het idee hebt dat het vandaag al resultaat moet hebben, maar probeer er toch van te genieten. Zo heb ik veel aan mijn netwerk die ik jaren geleden heb opgebouwd. Je bedankt je toekomstige zelf door er nu energie in te steken. En probeer er van te genieten. Eigenlijk bouw je samen met je netwerk iets fantastisch op, samen: door samen te werken. Samenwerken is een belangrijke factor voor veel bedrijven, dus door dit goed te oefenen en te blijven oefenen, komt dit je nieuwe baan alleen maar ten goede.

11. Vind relevante netwerkbijeenkomsten

Naar een netwerkbijeenkomst voor software developers gaan als marketeer heeft vaak weinig zin, tenzij je je wilt laten omscholen. Zoek naar relevante netwerkbijeenkomsten, conferenties en andere momenten. Zorg ervoor dat je altijd visitekaartjes of andere contactinformatie bij je hebt, zodat je te allen tijde contact kan leggen.

12. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Het heeft geen zin om een netwerk van 1000 mensen op te bouwen als je geen contact met ze kan onderhouden. Het heeft geen zin om de hele wereld te willen kennen. Het is belangrijk dat jij contact hebt met de juiste mensen die jou verder kunnen en willen helpen! Dus: liever met 10 mensen een goed netwerk dan met 1000 mensen een zwak netwerk.

13. Positieve houdingen en mensen komen verder

“Ik ben op zoek naar een nieuwe baan, want ik ben ontslagen omdat mijn directeur te veel geld uit gaf aan dure dingen, dus ik ben wegbezuinigd. Ik was zijn hardste werker, hij krijgt er spijt van!”
Denk je dat ik op zoek wil gaan voor jou als jij laat zien dat je echt nul begrip hebt voor waarom je je baan bent verloren? Elk verhaal heeft twee kanten. Je hoeft niet alles bloot te geven, Geef aan dat je op zoek bent naar iets nieuws, omdat je te maken kreeg met een reorganisatie. En: wees positief. Niemand heeft zin jou verder te helpen als je jezelf als slachtoffer ziet.

14. Wees respectvol over (vorige) werkgevers

Het voorbeeld van de tip hiervoor geldt ook hier: wees respectvol naar vorige werkgevers en mogelijk toekomstige werkgevers. Al helemaal op social media! Val je vorige werkgevers niet publiekelijk af. Natuurlijk kun je gefrustreerd zijn, maar bespreek dat met je familie of je beste vrienden, niet met iedereen die op jouw profiel kan kijken of die bij jou in de buurt komt. Mensen krijgen dan wellicht (onterecht) de indruk dat je ook zo over hen zal praten. Niemand wil zijn netwerk inschakelen voor jou als ze denken dat jij het contact misbruikt en zwart maakt.

15. Volg contacten op

Heeft iemand in je netwerk aangegeven dat ze je in contact kunnen brengen met een persoon? Neem dan contact op! Iemand heeft namelijk zijn nek voor jou uitgestoken en vaak het contact al ingelicht dat jij gaat bellen of gaat mailen. Als je dat niet doet, heb je van twee mensen de tijd verspild. En de kans dat jouw netwerk zich een tweede keer voor je inzet, wordt een stuk kleiner.

16. Zet je andere social media profielen in

Gebruik je alleen LinkedIn of heb jij ook een Facebook-, Instagram-, Twitter- of TikTokaccount? Als je deze ook professioneel gebruikt, vermeld hier dan ook op dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Sterker nog: in sommige gevallen kan je social media account jou een stuk verder helpen! Door een positieve houding aan te nemen, zien bedrijven direct wat voor vlees ze in de kuip hebben.

17. Wees eerlijk (maar niet te eerlijk)

Liegen is not done, maar te eerlijk zijn is ook niet oké. Zoals in het voorbeeld waar iemand aangaf ontslagen te zijn vanwege reorganisaties: prima. Maar aangeven dat het wegens financieel wanbeleid is, dat je vindt dat je te weinig verdiende of dat je denkt dat het bedrijf over een jaar niet meer bestaat? Houd dat maar voor je!

Mocht er aan je gevraagd worden wat je slechtste kwaliteiten zijn, dan kun je natuurlijk vertellen dat je een enorme chaoot bent die altijd alles kwijtraakt. Dat kan eerlijk zijn, maar helpt het je om die baan te krijgen? Wellicht heb je dan een andere ‘slechte’ kwaliteit die je beter kan benoemen. En werk aan die chaos!

18. Vraag om hulp

Stel, je hebt je droombaan gezien of je netwerk heeft ermee geholpen. Wat nu? Volle kracht vooruit in je eentje?

Nee! Vraag om hulp van je omgeving. Laat iemand je helpen met je brief nakijken die je stuurt, bereid sollicitatiegesprekken voor en vraag om tips. Twee weten er meer dan één en dat gaat hier helemaal op.

19. Vraag mensen jouw kennis en expertise te ‘endorsen’

Je kan zeggen dat jij de beste huizen bouwt ter wereld, maar als je geen bewijs hebt, moet ik je op je blauwe ogen geloven. Vraag aan mensen in je omgeving of je hen mag opgeven als referentie, bijvoorbeeld in je sollicitatiebrief of op je CV, maar ook op LinkedIn. Op LinkedIn kunnen mensen bepaalde expertises van jou ‘endorsen’. En door op jouw CV aan te geven dat je referenties hebt, geven mensen uit je omgeving aan dat zij bereid zijn jou verder te helpen!

20. Werk aan je online en offline imago

Hoe denken mensen over jou? Zien ze jou hoe jij wil dat ze jou zien? Vraag het enkele mensen in je netwerk en ga er vervolgens mee aan de slag. Wil je bekendstaan als technicus? Als een goede onderhandelaar? Of juist als iemand die goed beslissingen kan nemen? Als je dat imago al hebt, top! Heb je dit imago nog niet, maar wil je dat wel? Dan moet je daarvoor werken, zowel online als offline.

21. Neem contact op met recruiters

Recruiters kennen de markt beter dan jij. Recruiters weten namelijk het allerbeste wat een bedrijf zoekt voor een bepaalde functie en of jij geschikt bent. Als jij zelf contact opneemt, zullen recruiters voor jou gaan zoeken en pleiten in plaats van andersom. Onderschat hun kennis en netwerk niet!

22. Onderschat je directe omgeving niet

Zie jij jouw partner als onderdeel van je netwerk, of niet? En je beste vriend(in)? Hoewel ze wellicht in een totaal andere branche werkzaam zijn, kan het toch zijn dat ze jou verder kunnen helpen. Wellicht niet met een nieuwe baan, maar wel met je imago en met hulp rondom je CV en sollicitaties. Onderschat hen dus niet en neem ze mee in jouw reis!

23. Zie sollicitatiegesprekken ook als netwerkmogelijkheid

Te gek! Je hebt een sollicitatiegesprek! Het voelt misschien als een overwinning en als de eindstreep. Toch is ook je sollicitatiegesprek een netwerkmogelijkheid. Zelfs als je nu geen baan krijgt, zullen de mensen je onthouden. Je kan ze tegenkomen in de toekomst en dan wil je toch vooral dat ze je hebben onthouden als iemand die heel gemotiveerd was en wellicht een toekomstige match?

24. Bereid je gesprekken voor met je netwerk

Of je nu een sollicitatiegesprek hebt, een oriënterend gesprek of een gesprek hebt met een recuiter: bereid alle gesprekken voor. In de vorm van elevator pitches, vragen die je kunt stellen of door onderzoek te doen naar de persoon met wie je een gesprek hebt. Bereid je gesprekken voor met je netwerk! Zij kennen wellicht de mensen al beter waar jij nu voor het eerst contact mee legt.

25. Wees bescheiden, maar niet onzeker

Er zit een dunne lijn tussen arrogantie en zelfverzekerdheid. Maar er zit ook een dunne lijn tussen bescheiden zijn en onzekerheid. Presenteer jezelf niet als hét antwoord op alle vragen die iedereen ooit kan hebben. Wees bescheiden en eerlijk in je bijdragen op werkgebied. Durf wel aan te geven wat jij goed kan, zonder dat je andere mensen de hemel in prijst en jezelf vergeet zodat je onzeker overkomt.

Wil je in zo weinig mogelijk sollicitaties jouw nieuwe baan binnenhalen? Of duurt de zoektocht naar jouw nieuwe baan al te lang? Bekijk dan de sollicitatie- en netwerktrainingen die ik aanbied! En kraak de sollicitatie code met behulp van mijn recruitment kennis en ervaring.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>